fbpx
Foto: NS

Gebruik OV-fiets daalt voor het eerst in de geschiedenis (met 40%)

12 jan 2021 9:15

Het gebruik van de OV-fiets is in 2020 gedaald naar 3 miljoen ritten. Het gaat in vergelijking met 2019 om een afname met 40%. Het is voor het eerst sinds de oprichting in 2003 dat het gebruik van de deelfiets is gedaald. De daling valt uiteraard te verklaren door de coronacrisis.

Van stormachtige groei naar daling

Ondanks dat het om een forse daling gaat, daalt het gebruik minder hard dan het aantal treinreizigers. NS vervoerde in 2020 namelijk 55% minder reizigers. Dat het gebruik van de deelfiets minder hard daalt dan het treingebruik is niet verwonderlijk. Normaal gesproken weet de OV-fiets vaak 20 à 30 procent groei per jaar te realiseren. Zo steeg het aantal ritten in vijf jaar tijd van 1,5 miljoen in 2014 naar 5,2 miljoen in 2019.

21.700 OV-fietsen op bijna 300 locaties

Aan die groei komt nu dus een einde. Maar dat is voor de reiziger niet per se slecht nieuws. Door de stormachtige groei grepen reizigers soms geregeld naast de deelfiets, ondanks dat het aantal deelfietsen werd uitgebreid. Nu is die kans een stuk kleiner geworden. NS biedt op dit moment 21.700 fietsen aan.

Die 21.700 zijn verspreid over bijna 300 huurlocaties. Het gaat niet alleen om treinstations, maar ook bij een aantal bus- en metrohaltes kun je de OV-fiets vinden, net als bij enkele P+R-terreinen. Het afgelopen jaar bleken de OV-fietsen vooral in trek bij kleinere stations.

Andere artikelen op Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Baardstaart
3 jaren geleden

Tja… Gevolgen van Corona maatregelen. Minder treingebruik betekent ook minder gebruik van na-transport, waarvan de OV fiets er een van is. Ik denk dat het succes van OV fiets 1 op 1 afhankelijk is van het succes van het hoofdproduct van de NS, de treinreis.

Baardstaart
3 jaren geleden

Een nieuwe afzetmarkt voor dit soort producten als de OV fiets is van grote parkeergarages aan de rand in de stad naar de binnenstad of elders in de stad. Zo houd je de auto’s buiten de stad en ga je op de fiets verder. Alleen moet je wel een ander pasje gebruiken dan de OV-Chipkaart of gewoon het sleuteltje.

Anton
3 jaren geleden

percentage OV fietsritten t.o.v. het totaal aantal treinreizen is dus met 33% gegroeid. (45%*1.33=60%) Ik ben benieuwd of ze dat percentage volgend jaar ook kunnen vasthouden.

Bert Sitters
3 jaren geleden
Antwoord aan  Anton

Corona maakt nu alles onzeker, maar wat na Corona?